A jó gyerekszandál a lábak egészségéért

Minden nyár elején előjönnek a viták a jó gyerekszandál tulajdonságairól. Ez természetes, hiszen minden szülő azt szeretné, ha a gyermeke mindenben a legjobbat és a legmegfelelőbbet kapná. A jó cipő kérdése mindig is foglalkoztatta az embereket, még felnőtt korban is sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy mik is legyenek a mérvadó tényezők egy cipő vagy egy szandál vásárlása esetén, a gyermekeknél mindehhez még az is hozzájárul, hogy nagyon gyorsan nő a lábuk, tehát csak nagyon rövid ideig tudják a kiscipőket hordani.

Sok szülőnek eszébe jut egy gyönyörű nyári szandál láttán, amely kényelmesnek is tűnik, hogy megvenné gyermekének, de sokszor ütközik abba a ténybe, hogy túl drága a szandál és úgyis kinövi hamar a gyermek, tehát felesleges neki megvenni. Természetesen, ha már van egy jó gyerekszandál a szekrényben, ami az idei nyáron is tökéletes a gyerekre, akkor tényleg felesleges megvenni az új cipőt, de ha ez nem így van, akkor bizony el kell gondolkodni ezeken az érveken.

A gyerekcipő vásárláskor nem szabad abba a hibába esnünk, hogy csak az jár a fejünkben, hogy „gyorsan nő a láb, nem lesz kihasználva a cipő, elég az olcsó is”, hiszen a gyermekek lába amilyen gyorsan nő, annyira gyorsan változik és fejlődik is, tehát nagyon sok kárt is tehetünk nekik azzal, ha nem választunk egy jó minőségű cipőt.

Tippek a nyári lábbeliviselethez

Ha csak lehetséges és tehetjük, akkor a kicsiket érdemes cipő nélkül hagyni a nyáron, hiszen a kis talpak izmai így tudnak a legjobban erősödni és fejlődni. Sok esetben azonban nem lehetséges, hogy mezítláb legyen a gyermek, hiszen ha az utcán vagyunk vagy a strandon, akkor egyrészt a higiénia nem olyan, ami megfelelő lenne a gyermek bőrének, másrészt a beton nagyon forró, harmadrészt pedig balesetveszélyes is. Ilyenkor egy kis nyári szandál elkél, amelyben kellőképpen szellőzhet a láb, de mégis fogja a bokát és védi a talpat. De milyen legyen ez a szandál?

Milyen a jó gyerekszandál?

Félreértés ne essék, a jó gyerekszandál nem azt jelenti, hogy egy drága cipőt kell vásárolni, hiszen vannak elérhető áron is nagyon jó és minőséges termékek, amelyek kiválóan segítik a láb fejlődését. Amikor cipővásárlásra kerül a sor, akkor érdemes bizonyos szempontokat figyelembe venni, bizonyos tulajdonságokra odafigyelni, amelyek segítenek abban, hogy a megfelelő cipőt vásároljuk meg.

A jó gyerekszandál egyik legfontosabbja az anyaga. A bőrbarát anyagból készült szandálok a megfelelő légzést biztosítják a lábnak, tehát egyrészt az nem fog beizzadni, nem lesz melege stb., másrészt nem okoz semmilyen kiütést, nem irritálja a lábat, tehát kényelmes és kellemes viseletet is biztosít. A bőr vagy a velúrbőr cipők kiválóak például. Arra is érdemes figyelni, hogy milyen betét van a cipőben, hogy ne izzadjon rá a láb, ne csúszkáljon rajta, másrészt a jó lábbetét felveszi a láb idomait, tehát tökéletesen kényelmes lesz.

Nagyon fontos a kényelem, amihez természetesen a méret is hozzátartozik, de talán ezt felesleges is részleteznek, hiszen egyértelmű, ha kicsi a lábbeli, akkor az a különféle deformációkat okozhat, ha pedig nagy, akkor az balesetveszélyes. A jó gyerekszandál egyébként kívül nyitott, de hátul még zárt, hiszen a kicsiknek így fogja rendesen a lábát, így biztosítja a kellő védelmet a bokának. Kezdetben puhatalpú gyerekszandálokat ajánlanak az ortopéd orvosok, mert azt mondják, hogy akkor a kicsik talpa erősödik és könnyebb is benne a járás. Amikor már biztonságos a járás, akkor lehet cserélni merevebb talpú cipőre.

Ha a gyermek bokájánál valamilyen deformációt észlelünk, például jobban befelé fordul a boka, akkor érdemes kipróbálni a supinált szandál viseletét, amely segít a tartás helyrehozásában és kissé az izmokat is megdolgoztatja, erősíti a lábat.