Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Harántemelős gyerekcipő pro és kontra

Harántemelős gyerekcipő pro és kontra

Kisgyermekes szülők, no és még az ortopéd orvosok körében is nagyon megoszlanak a vélemények a harántemelős gyerekcipő viselésének szükségességéről. Az elmúlt években, sőt évtizedekben a gyártók, védőnők, ortopéd orvosok egyértelműen a harántemeléses gyerekcipő mellett tették le a voksukat. Néhány éve kezdődött az új nézet, miszerint nem hogy nem szükséges az egészséges lábnak a harántemelős lábbeli, de kifejezetten káros is.

Mi hát az igazság?

Régen a lúdtalp gyógyítására, valamint megelőzésére ajánlották a harántemelős gyerekcipő viselését, hogy az majd segít a lábat megfelelő állásban tartani, így a lúdtalp elmúlik, vagy ki se alakul. Ma már azt mondják inkább a szakemberek, hogy ha harántemelővel megemeljük a talpboltozatot, akkor az izmok ellustulnak, nem kell dolgozniuk, így nagyobb kárt teszünk a harántemeléssel, mint amekkora hasznot végzünk. Azt mondják, hogy nem kell a harántemelés, így a láb rá lesz kényszerítve arra, hogy „dolgozzon”. Nehéz igazságot tenni, mindkét variációban van valóságtartalom.

Többgyermekes szülők, gyógytornászok, ortopédusok azt mondják, hogy a legjobb, ha a gyerek minél többet van mezítláb, különösen természetes terepen, vagy otthon puha szivacson például. Így a különféle ingereket érzi a talpuk, s arra úgy reagál, hogy dolgozik, ezáltal pedig edződik, fejlődik az izomzatuk. Szintén hasznos lehet megelőzés céljából, valamint a már kialakult lúdtalpra jó gyógymód a gyógytorna: sarkon járás felváltva a lábujjhegyen járással, valamint a lábujjakkal különböző dolgok felemelése a földről. Ezek mind-mind edzik a lábacskákat, s annak izmait.

Harántemelős gyerekcipő vagy harántemelő nélküli?

S hogy szülőként mit válasszunk? Talán maradjunk az arany középútnál, s egészséges lábú gyereknek ne vegyünk harántemelős lábbelit. Azonban ahol a családban már volt, vagy van lúdtalpas szülő, testvér, vagy amelyik gyermeknél már elkezdődött kialakulni a lúdtalp, ott érdemes megpróbálni a harántemeléses gyerekcipő viselését, kiegészítve a már fent említett gyógytornával. Ha nincs elváltozás, vagy ha az orvosunk nem javasolja a harántemelést, akkor a puha talpú cipők viselése a célszerű, tekintve, hogy a gyermek ezekben jól érzékeli a terepviszonyokat, s ezáltal is mozgásra vannak késztetve az izmai.

Puhatalpú cipőket szinte minden cég gyárt, az ortopéd orvosok előszeretettel ajánlják például a Liliputi cipőket e szempontból.
A Siesta cég az összes termékét harántemelővel készíti, és hajlékony, csúszásmentes talppal látja el, így alkalmas a különböző elváltozások, például a lúdtalp kialakulásának megelőzéséhez. A harántemelő segítségével megfelelő szögben áll a gyermek lába, a kéregfogó pedig a bokasarok jó helyzetét garantálja. A Siestán kívül harántemelős cipői vannak még többek között az Assonakés a Falconnak, azonban az Elefanten, Melania, Nike , Adidas harántemelő nélkül gyárt gyerekcipőket.

Az ortopéd orvos véleménye

A család egyik apró tagjának és édesanyjának a közelmúltban egy ortopéd orvos az alábbiakat mondta gyerekcipő viselésével kapcsolatban: Három dolog különösen fontos a gyerekcipők kiválasztásánál. Legyen kemény, magas kérge, legyen elég szűk a kérgénél, hogy jól tartsa a lábat, valamint ne tudjon jobbra-balra dőlni, végül ne legyen benne harántemelő. E szerint az ortopéd orvos szerint, ha van, akkor az egészséges láb ellustul, kényelmessé válik, így az izmok is eltunyulnak. Mint minden más területen, az orvosi vélemények is megoszlanak, így javasolt, hogy mindenki olyan orvost keressen fel, akinek a véleményében megbízik.

Azért azt tudni kell, hogy felnőtt egy generáció, – e sorok írójának a gyermekei is többek között,- akik a ma sokat szidott Siesta cipőkön kívül mást nem is tudtak a gyerek lábára adni, s ezek a gyerekek is egészséges lábú felnőttekké váltak!