Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
Romanian

Mikor kell a supinált gyerekszandál?

Egyre több helyen hallani és olvasni a supinált gyerekszandál meghatározást, ám még mindig nagyon sokan vannak, akik nem tudják, hogy pontosan mit is takar az elnevezés. A supinált gyerekszandál egy olyan lábbeli, ami elősegíti a lábak egészséges fejlődését. Azt mindenki tudja, hogy a gyermekek lába nagyon gyorsan nő – még azok is tudják ezt, akiknek nincs gyermekük, hiszen az anyukák minden évszakban arról keseregnek, hogy új cipőt kell venni a gyereknek – ami tehát azt jelenti, hogy a láb is gyorsan változik és gyorsan fejlődik, alakul. A láb fejlődése közben azonban vannak eshetőségek bizonyos deformációkra, mint a lúdtalp vagy a dongaláb vagy a befelé dőlő boka.

Mit jelent a befelé dőlő boka?

Amikor a gyermekek kúsznak és másznak, akkor általában a boka befelé áll. Amikor felállnak, akkor ez megváltozik és pontosan az ellenkező irányba terhelődik a talp, tehát a legkisebb gyerekek általában a talp külső élén állnak – ezt nevezik „O” lábnak. Idővel ez elkezd megváltozni, tehát a talp belső éle lesz terhelve, a térdek közelednek egymáshoz – „X” láb – ami azt jelenti, hogy a boka befelé süllyed. Ez a fejlődésnek egy normális szakasza, ugyanakkor fontos ezt tudni, hiszen ha a boka bedőlésének mértéke túl nagy, akkor vagy egy speciális cipőre, vagy pedig már komolyabb beavatkozásra van szükség a korrigáláshoz.

Mikor van szükség a supinált gyerekszandál viselésére?

A fentiekből következik, hogy a supinált gyerekszandál ezt a deformációt előzi meg, illetve abban segít, hogy korrigálja a lábnak ezen deformálódását. Érdemes tehát a kicsi gyermekek számára, akik éppen elkezdtek járni, ilyen szandált vásárolni, hiszen ezzel elősegítjük, hogy könnyedén alakuljon a láb formája.
supinált gyerekszandál akkor is kiváló, ha a gyermek ízületei nem elég erősek, hiszen ez a cipő a kemény talp miatt nem biztosít könnyű járást, tehát edzi a lábakat, erősíti azokat.
A supinált kifejezés egyébként egy latin eredet fogalomból, a supinációból ered, ami a boka szélének emelését jelenti.

A supinált gyerekszandál jellemzői

Ahogy már említettük, ezeknek a cipőknek keményebb, merevebb a talpuk, mint az egyszerű lábbeliknek. A supinált szandál jellegzetessége, hogy a talp belső éle kissé magasabb, mint a külső, tehát felemeli a bokát, középpontba helyezve ezzel a kifelé dőlő sarok helyzetét. Akiknek nagyobb korrigálásra van szükségük, azok csak ezekkel a szandálokkal érhetik azt el, mert az igaz, hogy a talpbetétek is hasonló elven működnek, de ekkora korrekciót nem képesek létrehozni.

A gyerekcipők fontossága

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a gyerekcipőkre, a gyerekszandálokra, pedig nagyon is fontos, hogy a kicsik milyen lábbelit viselnek a mindennapokban. Mivel a láb nagyon gyorsan nő és nagyon gyorsan fejlődik, ezért fontos, hogy mindenképpen segítsük azt, hogy a fejlődés a normális úton tudjon történni. Ez természetesen nem csak a lábbelikkel kapcsolatban van így, hiszen ha belegondolunk, akkor a gyermekek fejlődésének minden szakaszát követjük és próbáljuk különféle fejlesztő játékokkal és elfoglaltságokkal segíteni.

Így működik ez a lábbelik esetében is. Egyrészt, ha azt látjuk, hogy a gyermeknek sokkal nehezebb a mozgás, akkor érdemes ortopéd orvoshoz fordulni, aki tanácsokkal tudja ellátni a szülőket ahhoz, hogy minden a megfelelőképpen történjen, másrészt szükséges, hogy segítsünk a gyermeknek, hogy ne legyen a járás kudarcélmény. Segíthetünk neki különféle motivációs játékokkal is, de az is nagyon fontos, hogy a megfelelő támaszt megadjuk neki, ami pedig egy jó szandál, egy jó lábbeli. A supinált gyerekszandál kiváló segítséget nyújt a gyermek lábának a fejlődésében és erősítésében.